Ce putem observa cu ajutorul microscopului de super-rezoluție

de: Teodora Tudosie
23 09. 2019

Microscoapele sunt instrumente impresionante, dar aceset microscop de super-rezoluție permite cercetătorilor să observe mai multe lucruri ca niciodată.

Un microscop de super-rezoluție ajută la observarea a până și celor mai mici particule. Instrumentele sunt unele impresionante și pot obține rezoluții de până la o milionime dintr-un milimetru.

Detaliile pe care cercetătorii le pot observa cu ajutorul instrumentului sunt remarcabile. Totuși, există și o piedică pe care aceștia o întâlnesc în studiile lor: acest microscop de super rezoluție lucrează extrem de încet, din cauza volumului uriaș de date pe care trebuie să îl proceseze.

Acum, cercetătorii au descoperit o nouă modalitate prin care pot grăbi acest proces. Astfel, aceștia au reușit să creeze o metodă care poate înregistra datele în timp real.

În ce scop poate fi folosit un microscop de super-rezoluție

În primul rând, noua descoperire a cercetătorilor le permite acestora să economisească extrem de mult timp, pe care îl pot folosi, așadar, în alte scopuri.

Pe de altă parte, metoda prin care aceștia pot acum să folosească un microscop de super-rezoluție vine și cu mai multe avantaje. Astfel, oamenii de știință pot urmări felul în care obiecte minuscule, cum ar fi particulele celulare, se deplasează. Acest lucru poate contribui la descoperiri atât în biologie, cât și în medicină.

Metoda poate fi folosită pentru examinarea unor elemente biologice, cum ar fi mitocondria, o parte a celulei. În plus, poate fi utilizată pentru observarea unui virus care se deplasează printr-o celulă.

Cum funcționează noua descoperire

Dr. Thomas Huser, unul dintre autorii studiului, explică situația: „Problema este că microscoapele care oferă o rezoluție suficient de bună nu sunt capabile să afișeze informația la viteza corespunzătoare”.

Astfel, cercetătorii au dezvoltat o metodă pentru a grăbi procesul. Metoda fucționează prin iradierea obiectelor cu lumina laser, astfel încât moleculele sunt stimulate și strălucesc la diferite lungimi de undă. Așadar, un microscop de super-rezoluție captează lumina emisă și oferă o imagine la o rezoluție mai mare. Cercetătorii spun că au reușit să producă aproximtiv 60 de cadre pe secundă.